Het riool in Culemborg wordt op een slimme manier verduurzaamd

15 juli 2019 06:55 uur

Geen opengebroken straten, wegomleidingen en wekenlange verkeershinder meer, maar slechts een aantal pylonen die markeren dat er wordt gewerkt aan een deel van de straat. In de Culemborgse stationsomgeving zijn volgens een nieuwe methode binnen enkele dagen honderden meters riool voor de komende decennia verduurzaamd.

Jeffrey, René en Mustafa vormen samen team UV2 van het bedrijf GMB Rioleringstechnieken uit het Gelderse Opheusden, marktleider op dit gebied. Met hun blauwe vrachtwagen trekken ze ‘van put naar put’. René trekt een gietijzeren putdeksel omhoog en legt uit: ,,Eerst reinigen we het riool en doen we een voorinspectie met een camera. Vervolgens trekken we er een glasvezelversterkte kous doorheen.’’ Die kous wordt met luchtdruk in de juiste vorm geperst. Daarna wordt er een ketting doorheen getrokken waar uv-lampen aan zitten en een camera om de laatste oneffenheden op te sporen. Het uv-licht hardt de kous uit en daarmee is de klus geklaard. ,,Die kous is supersterk en het riool zo kan zo weer veertig tot vijftig jaar mee.”

Onverwachte douche

De langste afstand die ze kunnen overbruggen tussen twee putten is 270 meter. De rioolbuizen die ze onder handen nemen variëren in diameter van 20 centimeter tot 1.40 meter. Terwijl René zijn verhaal doet, plonst er een zijtak leeg in het hoofdriool. Daar stond enkele minuten eerder Jeffrey nog in. ,,We doen altijd voorwerk om te voorkomen dat we geen onverwachte douche krijgen,’’ lachen de mannen. ,,Het gaat eigenlijk altijd goed.’’ Bron: ad.nl 14-7-19 Lees verder>>>>