Het regent schadeclaims in Noord Brabant en Limburg

26 juli 2016 07:41 uur

Boeren en tuinders uit het zuiden hebben de afgelopen weken al 650 schadeclaims ingediend. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de Waterschappen. De agrariërs zijn vorige maand getroffen door het noodweer in hun gebied.

Bij de twee waterschappen in Limburg liggen 183 claims en bij de drie waterschappen in Brabant moeten ze 467 claims afhandelen. Niet alle waterschappen hebben het totaalbedrag dat wordt geclaimd in beeld, maar waterschap Peel en Maasvallei zegt tegen BNR dat alleen al bij hun het claimbedrag is opgelopen tot boven de 10 miljoen euro.

Boeren verwijten de waterschappen onder andere dat duikers de sloten – die verschillende watergangen met elkaar verbinden – niet goed hebben schoongemaakt en dat deze onvoldoende zijn uitgebaggerd, waardoor de afvoer van het water wordt vertraagd.

Wet toepassing schade
Gerard Nabuurs, bestuurder bij ZLTO, de belangenvereniging van boeren en tuinders in het Zuiden, verwacht dat het aantal claims nog zal oplopen met een paar honderd. ‘Staatssecretaris Van Dam van Landouw heeft de oproep van ons om de Wet toepassing schade in te stellen naast zich neergelegd. Maar het klimaat is dusdanig aan het veranderen, dat de watersystemen niet meer zijn gericht op de zware regenval. Dan kan het toch niet anders dat ook de overheid een verantwoordelijk heeft.’ Bron: bnr.nl 26 juli 2016 lees verder>>>>