Hengelo: Strijd tegen de ‘stenen tuin

19 juli 2015 06:53 uur

Help! We gaan weer terug naar het stenen tijdperk. Steeds meer mensen kiezen voor een tuin met bestrating. ‘Want dat is lekker makkelijk’, zegt voorzitter Frans Besselink van de Hengelose afdeling van Groei & Bloei: ‘Hoe meer we onze woonomgeving bestraten, des te groter is onze bijdrage aan de opwarming en verdroging van onze woonomgeving. Het wordt hoog tijd dat we als inwoners kritisch kijken naar de verstening van onze eigen woonomgeving.’

Wateroverlast

Een bestrate tuin houdt geen hemelwater vast. Water van een stevige regenbui wordt door de ‘stenen tuin’ te snel afgevoerd richting riool. Daardoor kan het riool al dit water niet meer verwerken. Gevolg: wateroverlast op straat. Ook stijgt de temperatuur van stenen tuinen op warme zomerdagen met 5 – 7 °C, is er minder schaduw en meer fijnstof.

In zijn eigen tuin heeft Frans Besselink rekening heeft gehouden met verdroging. ‘Het terras watert af in de tuin. Naast het huis is bestrating die afwatert in een groenstrook. Zelf heb ik plannen om de regenpijpen te ontkoppelen en mijn oprit opnieuw te laten bestraten maar dan middenin met een open ruimte over de lengteas.’

Tips van Frans:

  • Bestraat maximaal een derde deel van uw tuin.
  • Vervang bestrating vooral op plekken waar algengroei voorkomt.
  • Kies voor vaste planten en struiken in uw tuin die bodembedekkend zijn.
  • Als u toch kiest voor bestrating, kies dan voor waterdoorlatende bestrating, zoals grind of klinkers met drainageopeningen.
  • Zorg dat uw terras in uw eigen tuin afwatert en niet via een putje richting riool. Bij droge periodes hoeft u daardoor minder te sproeien.
  • Koppel een regenton aan de regenpijp.

Hebt u een plat dak? Dan kunt u het mogelijk bedekken met sedum (vetplant). Sedum houdt water vast, isoleert en verlengt de levensduur van een dak. De gemeente Hengelo kent een subsidieregeling om het aanbrengen van een sedumdak financieel aantrekkelijk te maken.

Operatie Steenbreek

In Hengelo hebben vijf partijen dit initiatief omarmd: gemeente Hengelo, IVN (Instituut voor Natuureducatie), KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging), Natuur- en Milieuraad (NMR) en Groei & Bloei (vereniging van tuineigenaren en -bedrijven). Landelijk loopt er een actie onder de naam Operatie Steenbreek.

Folder

Wilt u nog meer weten over hoe u een bijdrage kunt leveren tegen de verstening van uw woonomgeving? Download de folder Hemelwater – Een plaag of een zegen (Pdf, 1 MB)

Bron: gemeente Hengelo