Heemraad Bert van Vreeswijk: ‘Het cirkeltje rond’

10 juni 2016 07:36 uur

We zijn het gewend met z’n allen: vloeibaar afval, of het nu gaat om douchewater, frituurvet of chloor in de wc-pot, we spoelen alles met een druk op de knop of een draai aan de kraan weg het riool in. Zelfs schoon regenwater verdwijnt nog geregeld linea recta het riool in. Dat is niet meer van deze tijd. Dat moet anders. En dat kan ook anders.

Afvalwater is geen afval

Afvalwater is geen afval. Afvalwater is de drager van grondstoffen waar ons waterschap nieuwe producten mee kan maken of duurzame energie mee kan opwekken. Zo maken we van de fosfaten die in poep en urine zitten kunstmest en het rioolslib vergisten we, waardoor er biogas ontstaat dat we gebruiken voor stroom en verwarming.

U zult zich wel afvragen: als het afvalwater dan van die nuttige stoffen bevat, waarom is het dan nodig daar verandering in te brengen? Dan gaat het toch prima zoals het gaat en kunnen we toch gewoon blijven lozen op het riool zoals we dat altijd deden? Nee dus. Ik zal u vertellen waarom.

Nieuwe Energie- en Grondstoffenfabriek

Laat ik eerst beginnen met een feestelijke gebeurtenis. Deze week opent de nieuwe Energie- en Grondstoffenfabriek in Amersfoort haar deuren. Dat is onze bestaande rioolwaterzuivering die altijd al het afvalwater van onder meer Amersfoort zuiverde, maar die is omgebouwd tot Energie- en grondstoffenfabriek. Bijzonder is dat we daar fosfaat winnen uit poep en urine en er terplekke hoogwaardige kunstmest van maken, direct bruikbaar in de land- en tuinbouw. In totaal zo’n 900 ton per jaar. In de nabije toekomst gaat het waterschap nog meer afvalstoffen uit water halen, zoals cellulose (grondstof voor de kartonindustrie) en alginaat (bindmiddel voor de verfindustrie). Onze bijdrage aan de circulaire economie!

Uw bijdrage aan de circulaire economie

Terug naar waarom het er toe doet wat u in het riool loost. Niet alle afvalstoffen die u wegspoelt kunnen we gebruiken als grondstof. En hoe geconcentreerder de bruikbare afvalstoffen bij onze Energie- en Grondstoffenfabriek aankomen, hoe gemakkelijker en goedkoper het is om deze stoffen eruit te halen. Urine en poep, daar kunnen we wat mee, dat bevat nuttige grondstoffen. Maar met chloor en frituurvet kunnen we niets. Medicijnen? Ook niet. Spoel het dus niet door de wc. En ook als u regenwater in het riool laat lopen is dat een dure verspilling: eerst wordt zuiver water vermengd met afvalwater, waarna we het vervolgens weer moeten zuiveren! Koppel uw regenpijp dus los van het riool. Hemelwater hoort in de bodem, het begin van de drinkwatercyclus. Zo kunt ú bijdragen aan de circulaire economie. En een prettig bijkomend effect voor u is dat we zo samen kunnen voorkomen dat de waterschapsbelasting omhoog moet.

Een kijkje nemen in onze Energie- en Grondstoffenfabriek? Ik nodig u van harte uit op onze open dag op 18 juni van 10.00 tot 16.00 uur op het terrein van de rioolwaterzuivering, Neonweg 30 in Amersfoort.

Bron:  9 juni 2016.