Goes: Enorme ‘kous’ verlengt levensduur riolering

01 februari 2015 08:40 uur

Het aanbrengen van een hele grote ‘kous’ met een diameter van 1500 mm moet ervoor zorgen dat de levensduur van het hoofdriool naar het gemaal van het Waterschap met minimaal 50 jaar wordt verlengd.

Dinsdag 27 januari is zo’n zogenaamde glasvezelkous aangebracht in de betonnen riolering naar het gemaal in de Akkerdistelstraat en de Fluitekruidstraat in Goes. Uit een rioolinspectie bleek dat op deze locatie de riolering was aangetast en aan vervanging toe was. De techniek met de ‘kous’ is niet nieuw, maar dit formaat rioolkous is nog niet eerder voorgekomen binnen de gemeente Goes. Deze techniek wordt toegepast omdat het goedkoper is dan het vervangen van de bestaande betonbuis en minder overlast voor de omgeving oplevert, omdat het maar een korte tijd in beslag neemt in tegenstelling tot traditionele rioleringswerkzaamheden.

Hoe werkt het?
De ‘kous’ wordt met een takelwagen in het riool aangebracht (zie foto).  Door warm water in de glasvezelkous te pompen komt de rioolkous onder spanning te staan en rolt vanzelf uit in de rioolbuis. De kous met een wanddikte van 3,0 cm drukt tegen de binnenkant van de bestaande betonbuis aan.  De nieuw aangebrachte kous neemt de volledige sterkte van de oude betonbuis over. Door het aanbrengen van deze kous wordt de levensduur van de riolering met minimaal vijftig jaar verlengd. Bron: Gemeente Goes