GMB brengt Nederlands eerste UV-uithardende styreenvrije GVK-rioolrenovatiekous aan

12 september 2015 08:54 uur

In opdracht van Het Rijksvastgoedbedrijf dat valt onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is door GMB Rioleringstechnieken B.V. -in nauwe samenwerking met hoofdaannemer Den Ouden Aannemingsbedrijf BV- de eerste UVuithardende styreenvrije GVK-relining in Nederland aangebracht.
Uniek in deze is dat het hier om een styreenvrije Glasvezel Versterkte Kunststof (GVK) kous gaat die met UV-licht wordt uitgehard. Dit is een primeur voor de Benelux. Eerder is deze liner al in Denemarken en in Duitsland succesvol ingebouwd.

Styreen komt vrij bij het uitharden van liners die aangebracht worden bij de uitvoering van rioolrenovatiewerkzaamheden. Vooral bij het gebruik van naaldvilt als dragermateriaal ontstaat er al snel geuroverlast. Deze overlast is bij het gebruik van GVK als dragermateriaal nagenoeg niet aanwezig omdat de hars tussen twee afsluitende lagen zit. Daarnaast is door de grotere sterkte van het materiaal glasvezel minder hars nodig waardoor er vanzelfsprekend ook minder styreen aanwezig is. Er is echter wel styreen aanwezig, ook in de hars die normaliter gebruikt wordt bij GVK met UVuitharding.

Het Rijksvastgoedbedrijf had als eis in het bestek opgenomen dat de rioolrenovatie met een styreenvrije hars moest worden uitgevoerd. Tot voor kort was men dan verplicht te kiezen voor naaldvilt als dragermateriaal maar vanaf nu is het ook mogelijk te kiezen voor GVK met UV-uitharding in combinatie met een, voor dit doel speciaal ontwikkelde, styreenvrije hars.
Het werk op vliegbasis Deelen omvat het relinen van in totaal 975 strekkende meter riool met diameters variërend van 300/450 mm tot 600/900 mm. Daarnaast wordt er gewerkt aan diverse civieltechnische werkzaamheden zoals onder andere het aanbrengen van betonverhardingen en het opsporen van mogelijk niet gesprongen explosieven. De betonwerkzaamheden worden door Den Ouden Aannemingsbedrijf BV uitgevoerd en het opsporen van mogelijk niet gesprongen explosieven wordt uitgevoerd door explosievenopsporingsbedrijf Bodac BV. Beiden zijn onderdeel van het servicegerichte familiebedrijf Den Ouden Groep uit Schijndel.

GMB Rioleringstechnieken B.V. heeft voor de uitvoering van deze rioolrenovatiewerkzaamheden de beschikking over twee moderne UV-installaties. De nieuwste installatie kan diameters tot en met rond 1.600 mm relinen met een maximale lengte van 300 meter in één arbeidsgang.

GMB biedt duurzame oplossingen op het gebied van water, energie en grondstoffen. We hebben kennis in huis van watertechnologie, beton- en industriebouw, infra, installatietechniek, speciale technieken, rioleringstechnieken en milieuwerken. Als familiebedrijf met 400 medewerkers zijn we een klantgerichte en flexibele organisatie.