Gemeente Utrechtse Heuvelrug adviseert: ‘Zaag uw regenpijp door’!

19 maart 2014 08:23 uur

De heer Rooseboom uit Amerongen is al jaren betrokken bij de natuur in zijn omgeving. Voor hem was het een logische keus om het regenwater dat op zijn dak valt niet via het riool af te voeren. ,,Ik ving al wat regenwater op in regentonnen, zodat ik dat kon gebruiken voor het begieten van de planten in huis en tuin.” Maar nog steeds verdween het grootste deel van het regenwater door het riool. Dat moest anders kunnen, vond hij.

Zandgrond

Een artikel in de krant over het doorzagen van de regenpijp (afkoppelen) en de bijbehorende subsidie zette hem aan het denken en rekenen. Na toekenning van de subsidie kon hij verder aan de slag. Op diverse plaatsen in de tuin plaatste hij tweemeter diepe infiltratiebuizen. ,,Het mooie is dat we op zandgrond wonen. In het gele zand dat omhoog komt, zitten ook kleine en grotere kiezelstenen. Die heb ik weer gebruikt om de infiltratiebuizen te vullen. Het overblijvende zand kon ik gebruiken voor het ophogen van mijn terras.” Maar hij wilde liever niet al het water meteen in de bodem laten zakken. Daarom plaatste hij een opvangtank van 3.000 liter onder zijn gazon. ,,Achteraf had ik liever een tank van 6.000 liter gehad. 3.000 liter lijkt heel veel, maar als het lang droog blijft, is de tank na twee sproeibeurten leeg.” Overigens was dit een grotere investering dan door de subsidie werd gedekt. ,,Ik hoop natuurlijk dat het zich in de tijd terugverdient doordat we veel minder kraanwater gebruiken voor het sproeien. Het is in ieder geval een meerwaarde voor het huis. En de tuin moest toch al onder handen worden genomen.”

De heer Rooseboom vindt dat meer mensen mee zouden moeten doen om wateroverlast te voorkomen. Bij hevige regenval raken de rioolbuizen overvol. Via een overstort komt het vuile water dan in sloten, rivieren en soms zelfs op straat terecht. ,,Afkoppelen is niet moeilijk, maar je moet er wel goed over nadenken. Bovendien besparen we zo op de zuivering van afvalwater.”
En nog een tip voor wie ook zijn regenpijp door wil zagen: ,,Het meeste kun je zelf doen, maar je moet een beetje handig zijn én durven. En zorgen dat alles met de stroom mee loopt natuurlijk!”

Subsidie als u afkoppelt

Afkoppelen is niet moeilijk en kunt u meestal gewoon zelf doen. Bent u eigenaar van een bestaande woning of gebouw in de gemeente, dan kunt u subsidie van de gemeente krijgen om af te koppelen. Woont u in Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg of Leersum, dan kunt u meestal ook subsidie aanvragen bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). De subsidie is bedoeld om de kosten van het afkoppelen te betalen. Bij de HDSR kunt u nog subsidie aanvragen tot 31 augustus 2014. De gemeentelijke subsidie kunt u ook daarna nog aanvragen. U moet de subsidie aanvragen voordat u begint met afkoppelen. Hoeveel subsidie u kunt krijgen, hoe u dit aan moet vragen en meer informatie over afkoppelen vindt u hieronder.