Gemeente pakt wateroverlast Amerongen aan

13 mei 2018 19:09 uur

Het is prachtig wonen in het groene oostelijke deel van Amerongen. Ook het oude dorp is geliefd vanwege het authentieke karakter. Maar tijdens zware regenval hebben sommige bewoners behoorlijke wateroverlast. De gemeente onderkent het probleem en gaat de komende jaren onder de noemer ‘Amerongen regenwaterproof’ op aangewezen plekken het schoon- en vuilwatersysteem van elkaar scheiden. Zo zorgt hevige regenval niet voor overbelasting van het riool.

Het huidige systeem is een gemengd stelsel van riool- en hemelwaterafvoer. Onder normale omstandigheden werkt dat prima, maar bij meer dan één millimeter per uur regen gaat het mis. De overstorten op Zandvoort en de Nederstraat, kunnen het dan niet meer aan. Het gevolg: straten staan blank en kelders lopen vol water. Niet alleen met regenwater, ook met water uit het riool. Geen pretje dus.

KLIMAATVERANDERING

Projectleider van de gemeente, Kees van Zutphen legt uit: ,,De huidige situatie is niet houdbaar. Door het klimaatverandering zullen we in de toekomst steeds vaker te maken krijgen met zware regenval. Amerongen ligt tegen een heuvel en dat betekent dat regenwater de makkelijkste weg naar beneden zoekt. Steeds dezelfde locaties hebben daar last van. Vooral bewoners in de omgeving van De Del hebben het water al snel in de straat. Ook onder aan de Koenestraat en in het oude dorp is wateroverlast een probleem.” Bron: nieuwsbladdekaap.nl 13-5-18 Lees verder>>>>