Gemeente legt tijdelijk riool aan bij tankenpark NAM

17 oktober 2018 17:57 uur

De gemeente Delfzijl legt een noodleiding aan voor de afvoer van regenwater bij het NAM-tankenpark in Farmsum. De huidige rioolbuis stroomde anderhalve week geleden vol met aardgascondensaat, dat uiteindelijk in het Afwateringskanaal terechtkwam.

Dat zorgde voor grote problemen. Het giftige condensaat dreef als een bruine olievlek op het water. De damp veroorzaakte hoofdpijn en misselijkheid bij omwonenden.

Regenwater moet weg

Het huidige riool is nu afgesloten, om te voorkomen dat het overgebleven condensaat in het kanaal terechtkomt. De noodleiding gaat ervoor zorgen dat het overtollige regenwater weg kan.

Volgens wethouder IJzebrand Rijzebol (CDA) kan het nog wel even duren voordat de 800 meter lange rioolbuis die er nu ligt weer in gebruik wordt genomen:

Geen scheuren

‘We gaan de buis eerst grondig inspecteren met een robotcamera, om er zeker van te zijn dat er geen scheuren in zitten. Als dat wel zo is en we spoelen hem door, kan er aardgascondensaat in de bodem terechtkomen. Dat willen we absoluut voorkomen.’ Bron: rtvnoord.nl 17-10-18 Lees verder>>>>