Gemeente Geldrop-Mierlo: Wateroverlast in Mierlo niet altijd te voorkomen

15 juni 2014 17:56 uur

Op dinsdag 27 mei waren er zware regenbuien. Het KNMI had voor die dag code geel afgegeven. Vanaf 05.00 uur ’s ochtends regende het vrijwel onafgebroken. Tegen het eind van de middag werd de neerslag zo hevig, dat er rond 20.00 uur al 77 millimeter was gevallen. Dit is uitzonderlijk veel. Normaal valt er een kleine 70 millimeter per maand! In Mierlo kwam op veel plaatsen de straat blank te staan. In sommige gevallen liep het water zelfs tot in de huizen. Dit is natuurlijk bijzonder vervelend. Helaas kunnen we niet altijd voorkomen dat dit gebeurt. In dit artikel leggen we u  uit waarom niet.

Door de regenbuien liepen delen van de Brugstraat, de Wersakker en de Langenakker onder water. Bij de woningen die wat lager liggen, kwam het water zelfs tot in de woningen. Het verkeer dat langs kwam rijden, veroorzaakte ook nog eens 10 tot 20 centimeter golfslag, waardoor er nog meer water de woningen instroomde. De brandweer en de politie plaatsten wegafzettingen om de golfslag te voorkomen. Helaas werden deze nogal eens genegeerd. In Geldrop leidde de regen gelukkig niet tot situaties zoals in Mierlo.

Capaciteit van de riolering

We hebben de afgelopen jaren veel geld uitgegeven om de capaciteit (het opslagvermogen) van de riolering te vergroten, vooral ook in de Brugstraat, de Wersakker en de Langenakker. Als we terugkijken naar dinsdag 27 mei, lijkt het alsof de capaciteit nog steeds te klein is. De hoeveelheid regen was toen alleen uitzonderlijk groot. Het is niet haalbaar om een rioolstelsel aan te leggen waarmee altijd alle overlast wordt voorkomen. Zo’n stelsel zou bestaan uit manshoge buizen onder de straten van onze gemeente. Dit is vrijwel onbetaalbaar. En het is ook niet nodig. De capaciteit van de riolering is in het algemeen voldoende om het regenwater af te voeren, ook als het eens een keer wat harder regent.

Bij de Arkweg ligt een ‘overstort’, maar deze is bedoeld voor het water dat wegstroomt bij Carlton De Brug. De riolering van de Brugstraat is hier niet op aangesloten en het overtollige water had hier dus ook niet heen gekund.

Maatregelen

We begrijpen dat de overlast waar de bewoners van ondergelopen woningen mee te maken kregen, bijzonder vervelend is. Zeker voor de bewoners van de Brugstraat. Hier hebben we de riolering pas nog vervangen, juist om wateroverlast te voorkomen. We nemen meldingen over wateroverlast zeer serieus. We onderzoeken alle meldingen die bij ons binnenkomen. Voor zover dat mogelijk en haalbaar is, nemen we maatregelen om herhaling te voorkomen.

Bedenkt u zich wel, dat regen iets natuurlijks en de natuur laat zich niet vangen in rekenregels en rioolbuizen. Er kunnen altijd – zoals op dinsdag 27 mei – extreme situaties zijn, waardoor er overlast ontstaat. Bron: Gemeente Geldrop-Mierlo 10 juni 2014.