Gemeente Arnhem wint de Oscar van de Rioleringsbranche

19 september 2015 07:59 uur

Op een internationaal rioleringsforum in Duitsland heeft de gemeente Arnhem de prestigieuze rioleringsprijs “den Goldenen Kanaldeckel” gewonnen voor het project: “Sanierung von Großprofilen am Beispiel des Moerriool”.

Deze “Oscar der Kanalbranche” wordt door het onafhankelijke onderzoeksinstituut  IKT – Institut für Unterirdische Infrastruktur en het Ministerium für Klimaschutz, Umwelt, Landwirtschaft, Natur- und Verbraucherschutz uitgereikt aan medewerkers die een uitstekende prestatie hebben geleverd binnen de afvalwaterketen.
De uitreiking van deze felbegeerde prijs heeft als doel om het belang van riolering bij ons onder de aandacht te brengen. Een goed rioolstelsel houdt ons namelijk gezond, zorgt mede voor droge voeten en beschermt het milieu.

De prijs is daarom ook in een vorm van een putdeksel, want dat is namelijk de zichtbare schakel tussen burgers en de riolering in het straatbeeld.
Uit vele inzendingen is het project uiteindelijk door een vakkundige jury beloond met de 2e prijs. Het is overigens de eerste keer dat de prijs naar het buiteland gaat!

Het project: “Sanierung von Großprofilen am Beispiel des Moerriool” is bekroond omdat we:

  • zeer innovatieve inspectie- en renovatietechnieken in het moerriool hebben toegepast. Sommige technieken werden zelfs voor het eerst toegepast in het riool en met dusdanige  goede resultaten dat deze technieken doorontwikkeld worden voor bijvoorbeeld kleinere rioolstelsels. De technieken worden inmiddels ook elders in Europa ingezet. Ook kunnen deze technieken een aanvulling zijn om de restlevensduur van riolering beter in te kunnen schatten.
  • Daarnaast is het moerriool zeer bijzonder: de constructievorm is zelden uitgevoerd in de wereld. Kennis en ervaring over de inspectie- en renovatietechnieken van dergelijke rioolstelsels is moeilijk te verkrijgen. Het realiseren van een platform van internationale experts vanuit verschillende disciplines was een hele uitdaging. Het platform reikt inmiddels – über die grenzen hinweg – tot in India en USA.
  • De basis gedachte om te werken vanuit de bestaande constructie in plaats van complete renovatie of sloop wekt eveneens positieve aandacht.
  • Maar ook simpelweg het delen van de opgedane kennis wordt internationaal zeer gewaardeerd. We creëren daarmee namelijk het vermogen om informatie om te kunnen zetten in kwalitatief goede beslissingen.

Als team zijn we natuurlijk super trots, maar ook het petje af voor alle collega’s die dit mogelijk hebben gemaakt!
De Golderner Kanaldeckel 2015 is uitgereikt door Dr. Gerhard Oldenkirchen namens het Ministerie en in ontvangst genomen door Erik Laurentzen voor het Project “Sanierung von Großprofilen am Beispiel des Moerriool”.

Team definitief herstel Moerriool:
Marcel van Hout
Karel Jacobs
Sandra Reinhard
Femmy Ronk
Rob Reinderhoff
Erik Laurentzen

Bron: gemeente Arnhem 16-09-2015.