Gemaal van de Toekomst

16 november 2020 11:16 uur

Rotterdam wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Om deze reden worden bij vervangingswerkzaamheden rioolgemalen aangepast tot een ‘gemaal van de toekomst’. In Prinsenland is sinds deze maand het eerste Gemaal van de Toekomst in werking.

Rotterdam heeft een stevig watersysteem voor de afvoer en verwerking van afvalwater, regenwater en grondwater. Als u de wc doortrekt, een douche neemt of een was draait, loopt het water weg naar het riool. Van daaruit wordt het naar een zuiveringsinstallatie gepompt. Daar wordt het schoongemaakt en in rivieren zoals de Maas gestort. Door middel van een uitgebreid buizenstelsel kan dit proces goed verlopen. Om te zorgen dat het water snel doorloopt hebben we 1.008 gemalen op verschillende plekken in de stad staan.

Slim en duurzaam

Een Gemaal van de Toekomst is een groot gemaal waar meerdere slimme en duurzame aanpassingen, zoals slimme pompen, zuinige motoren, zonnepanelen, duurzame verlichting, klimaatregeling en groene daken, worden toegepast. Het gemaal in Prinsenland is een voorbeeld van hoe de gemalen er in de toekomst uit komen te zien.

Meer informatie

De laatste jaren hebben we steeds vaker te maken met heftige regenbuien en lange periodes van droogte. Soms kunnen de riolen en gemalen het dan niet goed aan en ontstaat wateroverlast. Wist u dat u zelf ook iets kunt doen? Bijvoorbeeld door water op te vangen of meer groen in de tuin te plaatsen. Dan komt er minder water in één keer in het riool terecht en kunt u later gratis uw planten water geven! Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.rotterdamsweerwoord.nl.

Bron: rotterdam.nl