Gaat Zwolle huizen verwarmen met rioolwater?

11 november 2019 08:05 uur

ast de plannen voor het opwekken van aardwarmte (geothermie) gaat Zwolle nadenken over warmte winnen uit het rioolwater (riothermie). Het onderzoek wordt gedaan op aandringen van de voltallige gemeenteraad.

Riothermie is een techniek waarbij warmte uit het rioolwater hergebruikt wordt. Een groot deel van het afvalwater uit woningen is warm, bijvoorbeeld van de douche of de was. Deze warmte kan uit het riool worden gehaald en via warmtenetten hergebruikt worden voor de verwarming van huizen. Verschillende gemeenten in Nederland zijn al bezig met (plannen voor) riothermie, zoals Goes, Utrecht, Velsen en Haarlem. Ook sommige zwembaden worden al verwarmd door riothermie, zoals dat op Urk en in Wezep.

Rioleringsplan

Op verzoek van coalitiepartij GroenLinks en oppositiepartij CDA, gesteund door alle andere politieke partijen, moet duurzaamheidswethouder Monique Schuttenbeld (GroenLinks) nu de mogelijkheden voor riothermie in Zwolle onderzoeken. Aangezien volgend jaar het gemeentelijk rioleringsplan afloopt, vinden de partijen dit een geschikt moment. Mocht warmtewinning uit het riool zinvol zijn, dan kan daar bij onderhoud van het rioolnet meteen rekening mee worden gehouden.  Bron: destentor.nl 9-11-19