Experiment Vechtstromen: krijt verkleint sliblaag

05 april 2015 06:48 uur

Vanaf woensdag 8 april zal het water van een aantal vijvers in Almelo en Hengelo gedurende een week wit kleuren. Dit heeft te maken met een proef van waterschap Vechtstromen, waarbij coccolietenkrijt in het water wordt gestrooid. Dit krijt moet ervoor zorgen dat er in de toekomst minder onderhoud nodig is om de sliblaag in het water klein te houden. Dit scheelt veel geld.

In het water is altijd een sliblaag aanwezig. Om deze laag zo dun mogelijk te houden, is eens in de 15 á 20 jaar onderhoud nodig. Daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan. ‘Dat moet anders kunnen’, dacht Gert Borghuis, gebiedsbeheerder bij het waterschap Vechtstromen. Hij bedacht een idee voor goedkoper onderhoud en kwam uit bij deze krijtsoort. “Coccolietenkrijt kan de oplossing zijn”, vertelt hij. “Er zijn aanwijzingen dat, als je een paar zakken van dit krijt in het water gooit, de dikte van de sliblaag kleiner wordt. Dan is er dus minder vaak onderhoud nodig. Ook zou het wellicht blauwalgenproblemen verminderen. Dit scheelt enorm veel geld.”

Samenwerking

De precieze werking van het krijt bij het verminderen van de sliblaag is niet bekend. “Sportvisserij Nederland heeft hier proeven mee gedaan. En ingenieursbureau Tauw heeft er een literatuurstudie naar gedaan. “Zij zijn allemaal betrokken bij dit project. We doen het echt samen”, aldus Borghuis.

Pilot

Om te kijken of de werking is als verwacht wordt, en wat de verdere gevolgen zijn voor water, flora en fauna, start Vechtstromen met een pilot. In de vijvers aan de Mozartlaan/Wierdensestraat in de Almelose Aalderinkshoek en in de vijvers Hasseler Es en Salamanderstraat in Hengelo wordt op woensdag 8 april coccolietenkrijt aan het water toegevoegd. “Dit moet bij een watertemperatuur van tien tot twaalf graden”, legt Borghuis uit. “Gevolg van het krijt is dat het water gedurende een week wit is. Daarna zakt het krijt naar de bodem.”

Monitoren

Er is volgens hem ooit eerder een poging geweest om de waterkwaliteit te verbeteren met coccolietenkrijt. “Maar dit werd niet gemonitord. Dat willen wij wel gaan doen. Daarom heeft Sportvisserij Oost-Nederland een nulmeting qua visstand en het waterschap een nulmeting voor de water flora gedaan in het water van de betreffende vijvers. Hierdoor kunnen we precies zien wat er gebeurt. We zullen regelmatig monitoren en aan het eind van het jaar worden de eerste resultaten verwacht.”