Enquête: minder nadelige gevolgen van coronacrisis voor watertechnologiesector

29 november 2020 14:59 uur

De coronacrisis blijft de watertechnologiesector parten spelen, maar bedrijven ondervonden afgelopen maand minder nadelige gevolgen dan in de maanden daarvoor. Zo daalde het aantal bedrijven dat medewerkers moest ontslaan van 22 procent in september naar 14 procent in oktober.

Dit blijkt uit de nieuwste peiling van de WaterCoalitieNL (Water Alliance, het Netherlands Water Partnership en Envaqua) in opdracht van TKI Watertechnologie. Deze coalitie stuurt sinds april bijna maandelijks een korte enquête naar watertechnologiebedrijven om inzicht te krijgen in de economische effecten en knelpunten van de coronacrisis. In oktober reageerden 37 van de 44 aangeschreven bedrijven. Zij zijn vrij evenwichtig verdeeld over de deelsectoren afvalwater, drinkwater, proceswater en overig.

Het algemene beeld is volgens de WaterCoalitieNL dat bedrijven nog steeds nadelige gevolgen van de coronapandemie ondervinden, maar minder dan bij voorgaande enquêtes in juni en september. De coalitie signaleert een aantal opvallende verschuivingen. Het aantal bedrijven dat medewerkers moest ontslaan of tijdelijke contracten niet verlengde, is de voorbije maanden gedaald: 27 procent in juni, 22 procent in september en minder dan 14 procent in oktober.

Voldoende werk bij veel bedrijven
Veel bedrijven geven aan dat er nog genoeg te doen is voor alle medewerkers. Zo verwacht ruim 48 procent geen verlies van werk. Daarentegen heeft 8 procent nu al of binnen twee weken niet meer voldoende werk. Dat is 6 procent minder dan in september. In oktober zette 27 procent van de watertechnologiebedrijven medewerkers in op andere activiteiten. In september was dit nog 44 procent.

Daarentegen is het aantal bedrijven dat een beroep doet op de NOW- of TOZO-regeling voor werktijdverkorting, aanzienlijk gestegen in een maand tijd: van 33 procent in september naar 50 procent in oktober. “Daarmee komt het percentage weer in de buurt van mei en juni, toen respectievelijk 57 en 53 procent gebruikmaakte van deze regelingen. Die stijging is mogelijk te verklaren doordat de maatregelen in Nederland en daarbuiten versoepeld werden en nu juist weer strenger zijn”, aldus de WaterCoalitieNL.

Grote financiële zorgen bij een zesde bedrijven
Ruim 47 procent van de bedrijven verwacht geen of nauwelijks financiële problemen. Ongeveer 8 procent heeft dat nu wel en nog eenzelfde percentage verwacht over twee maanden of later financiële zorgen. Een kleine 14 procent doet geen investeringen meer. Dat is het laagste niveau sinds mei.

De coalitie komt met een verklaring voor het feit dat nog steeds veel bedrijven geen financiële problemen hebben: “Dat heeft waarschijnlijk te maken met het relatief hoge aantal bedrijven dat geen of minder dan 10 procent omzetverlies heeft (35 procent). Niettemin is dit voor de tweede maand op rij een daling (in juni 55 procent en in september 48 procent).”

Erg verschillende effecten
Volgens Hein Molenkamp, directeur van de Water Alliance, geven de met enige regelmaat gehouden enquêtes een goed beeld in de tijd van de gevolgen van de coronapandemie voor de Nederlandse watertechnologiesector. “Duidelijk is dat door de grote diversiteit van het bedrijfsleven in grootte, marktsectoren en wel of geen export, de effecten ook heel erg verschillen. Dit is voor ons goed te gebruiken in de terugkoppeling naar de overheid. Verder is het positief dat het aantal bedrijven dat mensen heeft moeten ontslaan, lijkt af te nemen. Ook de afname van het aantal bedrijven dat geen investeringen doet, is op zich positief.” Bron: h2owaternetwerk.nl