Eindhoven: Meer groen en minder stenen

16 januari 2016 09:50 uur

Op verschillende plekken in de binnenstad creëert de gemeente extra groen in plaats van de stenen die er nu liggen. Ook probeert ze sloten en beekjes terug te brengen in de openbare ruimte en de stad aan te passen aan het veranderende klimaat.

Klimaatverandering

Het weer wordt extremer. We krijgen steeds vaker een flinke hoosbui voor onze kiezen en in de zomer kan het langere periodes erg warm zijn. Hoe zorgen we er dan voor dat de binnenstad toch een aangename plek blijft om te verblijven? Met meer groen en minder stenen! Steen houdt hitte vast, terwijl groen zorgt voor verkoeling. En overal waar geen stenen liggen, kan het regenwater in de grond zaken en verdwijnt het niet in het riool. Dat riool raakt tijdens een hoosbui snel overvol en brengt schoon regenwater onnodig naar de rioolwaterzuivering.

Twee voorbeelden

Steeds vaker zult u projecten van de gemeente tegenkomen die de (binnen)stad groener maken. Niet altijd zichtbaar voor iedereen. Soms ook op verstopte plekjes in de stad. Het Molenveld en de Rungraaf zijn twee mooie voorbeelden die eind 2015 gerealiseerd zijn.

Doet u mee?

De gemeenten werkt aan meer groen en minder stenen in de openbare ruimte. Maar er is ook heel veel mogelijk op uw eigen grond. Minder tegels in uw tuin of het laten begroeien van een gevel bijvoorbeeld. Doet u mee? Meer informatie vindt u op www.operatiesteenbreek.nl. Bron: gemeente Eindhoven.