Eindhoven: 2 miljoen voor tijdelijke rioolbuizen op Stratumse Heide

21 maart 2019 19:07 uur

Een tijdelijk rioolbuis van 2 kilometer lang, dwars over de Stratumse Heide, kost waterschap De Dommel 2 miljoen euro. Maandag 25 maart start de aanleg. Die moet de bestaande betonnen buizen in de bodem langs de A67 vervangen omdat die in slechte staat zijn.

Meteen een nieuwe leiding aanleggen is volgens het waterschap lastig. De A67 wordt daar ter plaatse over enkele jaren verbreed. Het definitieve tracé is nog niet bekend; nu een permanente oplossing aanleggen zou dus kunnen betekenen dat die riolering nog een keer verlegd zou moeten worden. Twee jaar wachten op de definitieve rioolpijpen is niet verantwoord, aldus waterschap De Dommel, omdat de staat van de betonnen buizen op drie meter in de grond, slecht is.

13.000 kuub per uur

Het gaat om de centrale afvalwaterleiding voor de gemeenten Waalre, Veldhoven, Eersel, Valkenswaard en Bergeijk. Via verkeersplein Leenderheide stroomt dat water – zo’n 13.000 kuub  per uur op regenachtige dagen – door het te vervangen riool naar de Rielsedijk in Eindhoven. De buizen zijn in 1974 gelegd en dus bijna 45 jaar oud. Het water komt uiteindelijk in de rioolwaterzuivering in Eindhoven-Noord terecht. ‘Het risico dat een deel van het riool instort, en daarmee het afvalwater wegstroomt, willen we beperken tot nul. Daarom leggen we de komende weken een dubbele noodrioolleiding, boven de grond, aan’, aldus het persbericht van het waterschap. Bron: ed.nl 21-3-19 Lees verder>>>>