Een snelweg van wc-papier uit riool

20 juli 2014 06:53 uur

Nederlanders spoelen jaarlijks zo’n 170.000 ton wc-papier door het toilet. Met een nieuwe waterzuiveringstechnologie kunnen de vezels uit dat papier weer worden teruggebracht in de economie.

Dat blijkt uit het proefproject dat waterschap Aa en Maas kortgeleden afrondde, in samenwerking met Applied CleanTech. In het project werden vezels van wc-papier en textielvezels teruggewonnen uit afvalwater. Deze herwonnen vezels kunnen als grondstof dienen voor bijvoorbeeld de productie van (bio)plastic, asfalt of isolatiemateriaal.

Robert Kras, afvalwatertechnoloog bij waterschap Aa en Maas: “De mogelijkheden zijn eindeloos: het materiaal kan dienen voor asfalt op de snelweg of voor de isolatie van je huis.”

Voordelen en mogelijkheden

De techniek, Sewage Recycling System (SRS) biedt veel voordelen en veelbelovende mogelijkheden voor diverse afzetmarkten. Kras: “We hebben gezien dat de afvalstroom die overblijft aan het einde van het zuiveringsproces behoorlijk afneemt. Door deze nieuwe toepassing is er minder afval, zijn er minder afvalverwerkingskosten, is het energieverbruik lager en neemt de zuiveringscapaciteit toe. Bovendien winnen we op deze manier een nuttige grondstof terug.”

Investeringen en samenwerking

Kras benadrukt dat er nog wel wat jaren overheen zullen gaan voordat de techniek op grote schaal toegepast kan worden: “We gaan nu eerst de afzetmarkten onderzoeken. Natuurlijk zijn er nog forse investeringen nodig.”

Na de positieve resultaten van het experiment bij het waterschap heeft Applied CleanTech de installatie nu verplaatst naar Smurfit Kappa Roermond Papier voor een tweede pilot. Daar gebruiken ze de techniek voor het verder terugwinnen van bruikbare componenten uit proceswaterstromen van de papierfabriek.

Bekijk hier de video over het project bij Aa en Maas.

Opdrachtgever

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) initieerde de pilots met de SRS-technologie en ondersteunt de proefprojecten en samenwerkingsverbanden. RVO.nl voert Biobased Economy uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland – Fri, 18 Jul 2014.