Een ondergrondse wereld waar bijna niemand van weet

04 november 2019 15:01 uur
Purmerends bedrijf gebruikt als eerste 3D-techniek om putten in één dag te renoveren, zonder te graven

Op de Plantsoengracht is er bijzonder werk in uitvoering; er worden een aantal putten opnieuw waterdicht gemaakt en constructief hersteld. Het beton in de putten wordt aangetast door het rioolgas. Het beton wordt hierdoor zacht en brokkelt langzaam af. Om dit probleem te verhelpen renoveert Smit Composite in opdracht van Gemeente Purmerend een aantal putten met behulp van een 3D-techniek. Menno Smit (Smit Composite b.v.) en Kik van Swol (Gemeente Purmerend) vertellen meer over deze bijzondere techniek.

3D-model van de put

De put wordt gescand met een 3D-camera. Dan heb je het 3D-model digitaal, met alle afmetingen erbij. Vervolgens wordt er met glasvezel een kous van composiet gemaakt. Dat is een grote, op maat gemaakte sok, die geïmpregneerd is met hars. Vervolgens wordt de kous in de rioolput geplaatst en uitgehard. Dat gebeurt met een UV-lamp op locatie, dus in dit geval in de put. Op deze manier ontstaat er een nieuwe put binnen de bestaande put.

Put van composiet

We maken een put open die gisteren is gerenoveerd. Deze is zo’n 4 meter diep en op het breedste stuk zo’n 1 meter 20 breed. Het uitharden duurt ongeveer 20 minuten per meter. Er zit een blauwe toplaag over het composiet heen, die glad is, waardoor het water met minder weerstand kan stromen. Het composiet kan ook tegen rioolgas, het gas waardoor de betonnen putten zijn aangetast. De put is gelijk weer lekdicht en kan zo weer jaren mee. Dat niet alleen, deze renovatie maakt de putten ook een stuk sterker.

“We kunnen deze techniek pas drie jaar gebruiken. We zijn begonnen met kleinere testputten. Zo zijn we steeds een stukje groter gegaan, tot de grote putten die je hier in Purmerend ziet. Dit is de eerste keer dat de putten in Purmerend op deze manier gerenoveerd worden”, vertelt Kik.

Menno voegt daaraan toe: “Deze innovatieve techniek heeft Smit Composite zelf ontwikkeld en bestaat nu drie jaar, inmiddels heeft Smit Composite ook octrooi en patent op deze techniek.”

Duurzame techniek

Gevraagd naar het kostenplaatje vertelt Kik: “Vroeger plakten we composiet tegen het beton aan. Na zo’n 5/6 jaar kwam dat weer los en moest het opnieuw. Deze techniek is een stuk duurzamer dan een hele put vervangen. Uiteindelijk is dit, over een aantal jaar gezien, een goedkopere oplossing. Het lastige met riolering is; het zit onder de grond, je ziet het niet, mensen hebben geen idee dat het zo diep en uitgebreid is.”

Kik: “Smit Composite is het enige bedrijf in Europa die deze techniek toepast, de rest kan dit nog niet. Mooi dat dit bedrijf in Purmerend gevestigd is en ook hier de putten verbetert.”

De toekomst

Op de vraag wat er in de toekomst nog meer zou kunnen met deze techniek weet Menno wel antwoord: “We zijn nog niet zover, maar het zou mooi zijn als ook huisaansluitingen op deze manier gerenoveerd kunnen worden. Daar zijn nog wel een aantal oplossingen voor nodig, zodat dit in de toekomst kan zonder asfalt open te breken of leidingen of kabels kapot te maken.” Bron: purmerend.nl 1-11-19