Duurzame betonbuizen in Nijmeegse grond

16 juli 2018 05:36 uur

Nijmegen heeft de primeur van rioolbuizen met hergebruikt betongranulaat. Onder een nieuwe fietssnelweg komt 200 meter riool met 10% hergebruikt materiaal.

Het percentage van 10% is vooralsnog niet iets waar iedereen direct van achterover slaat. Maar dat is volgens commercieel directeur Eric de Groot van BTE Nederland onterecht. Het is namelijk al het dubbele van het streefgetal van 5% uit het betonakkoord afgelopen dinsdag werd afgesloten.

Veel hogere percentages bij straatstenen

Bij producten als betonnen straatstenen worden  incidenteel al wel percentages van rond de 30% gehaald, maar dat is voor rioolbuizen voorlopig nog een brug te ver. Die staan immers bloot aan veel grotere krachten. Als er gaten vallen in een weg omdat de rioolbuis daaronder bezwijkt kan dat tot grote problemen en ernstige ongelukken leiden. Vandaar dat er in overleg met de gemeente Nijmegen voor een bescheiden proefproject is gekozen. Nijmegen is voor dit jaar uitgeroepen tot European Green Capital en doet extra haar best om duurzame projecten op te tuigen.

Volgens De Groot is de hele keten erbij betrokken. Opdrachtgever gemeente Nijmegen uiteraard, maar daarnaast ook de sloper, de transporteur en het recyclingbedrijf dat het puin breekt, reinigt en sorteert tot de juiste gradatie die aan de mortel toegevoegd kan worden. “Ook onze eigen apparatuur, de mengers en de opslagsilo moet worden afgestemd op de nieuwe grondstof. Het heeft echt heel wat voeten in aarde. Want we willen de producten uiteraard leveren met de bekende kwaliteit, garanties en  onder Komo-certificaat.” Bron: cobouw.nl 13-7-18 Lees verder>>>>