Drugsafval wordt steeds vaker gedumpt in rivieren en het riool

04 juli 2019 18:50 uur

Criminelen dumpen tweederde van het chemisch drugsafval ongezien in rivieren en het riool. Er wordt daardoor minder afval gevonden en dus lijkt het aantal dumpingen te zijn afgenomen, maar de politie waarschuwt voor te veel optimisme.

De teller in 2019 in Brabant staat tot nu toe op dertig dumpingen, vooral jerrycans en vaten op bospaden. Dinsdag was er weer eentje: onbekenden lieten een volle bakwagen met chemisch afval achter, pal langs de hogesnelheidslijn bij Breda.

Er lijkt geen dag voorbij te gaan of er is wel een dumping. De cijfers wijzen uit: gemiddeld was er iedere week eentje. Toch is het de eerste zes maanden ‘rustiger’ geweest dan in dezelfde periode vorig jaar. Een jaar geleden waren er rond deze tijd al zo’n 50 dumpingen geregistreerd, waaronder drie enorme vondsten van duizenden liters. Ook qua megavangsten is het rustiger.

Riolering en wasstraat dumpplaatsen
Insiders bij de politie wijzen erop dat het steeds maar een deel is van wat er echt wordt gedumpt. “Eenderde wordt gevonden in de natuur. De rest verdwijnt in het riool, rivieren en kanalen, wordt uitgereden over de weg of gaat via mest of wasstraten de put in.”

De politie is er zelden of nooit bij als dat gebeurt, maar heeft wel sterke aanwijzingen dat criminelen het op allerlei andere manieren lozen. In een Brabants drugslab is eerder dit jaar iets opmerkelijks gevonden, vertelt een rechercheur die niet met naam genoemd wil worden.

“Een container van een kuub vol met stukjes plastic van tientallen, zo niet honderden vernietigde jerrycans. Het drugsafval, de voormalige inhoud van deze jerrycans, was verdwenen.” Hoe, dat weten alleen de daders. Maar de kans is groot dat het chemisch afval gewoon via het toilet of het doucheputje is weggespoeld, opgelost richting de waterzuivering. Alleen het plastic moest nog weg. Bron: omroepbrabant.nl 4-7-19 Lees verder>>>>