Drugs in het riool: KWR dringt aan op chemische analyse voor heel Nederland

07 juni 2015 06:39 uur

Voor de vierde keer op rij is in 2014 uitgebreid studie gedaan naar gebruik van verdovende middelen in Europese steden. Het Europese Agentschap voor verdovende middelen EMCDDA in Lissabon publiceert vandaag het European Drug Report 2015 met nieuwe resultaten van metingen van cocaïne, amfetamine, ecstasy, methamfetamine en cannabis in rioolwater. In het onderzoek, dat geleid wordt door het Europese SCORE netwerk, is het rioolwater van ruim 50 Europese steden en enkele steden in Canada en Australië chemisch geanalyseerd om het drugsgebruik van de bewoners in kaart te brengen. Pim de Voogt (KWR en UvA) en Erik Emke (KWR) analyseerden het rioolwater van de gemeenten Amsterdam, Utrecht en Eindhoven.

Het doel van de SCORE-studie is om geografische verschillen en tijdtrends op te sporen in het drugsgebruik in grote Europese steden. Dit is de tweede en tot nu toe meest uitgebreide studie die het mogelijk maakt gedurende meerdere jaren (2011 tot en met 2014) het rioolwater, dat verzameld is volgens een gezamenlijk meetprotocol, in verschillende landen te vergelijken. Bron: KWR juni 2015. Lees verder>>>>

Rioolwater bevat resten van stoffen die mensen consumeren of die ze uitscheiden als gevolg van hun levensstijl of gezondheidstoestand. Maar ook restanten van producten die in het huishouden worden gebruikt, bijvoorbeeld bij (af)wassen, schoonmaak, of voor persoonlijke verzorging. Met de huidige gevoelige chemische analysemethoden is het mogelijk om een groot aantal stoffen dat zo via toilet of afvoer in het riool terechtkomt daadwerkelijk aan te tonen.