Drone vliegt boven drollen in Zwolse riool (video)

02 december 2019 16:23 uur

De rioolgassen zijn bedwelmend, kunnen zelfs gevaarlijk zijn bij inademen. Maar een drone kan niet ruiken en ademen en draaide mede daardoor een goede proefvlucht in het rioolstelsel onder de Zwolse binnenstad.

De proefvlucht vanochtend onder de Zwolse Melkmarkt moest duidelijk maken of de drone een goed alternatief is voor een rijdende controle door het rioolstelsel. Mark Heideveld van de gemeente Zwolle is enthousiast. “Fantastische beelden, dit krijgt zeker een vervolg.”

Gassen

Heideveld keek samen met collega-ambtenaren uit andere gemeenten en veel andere belangstellenden naar de verrichtingen van de drone. Die manoeuvreerde opvallend stabiel door het 170-jaar oude gemetselde rioolstelsel. “Bij eerdere controles van het riool moesten inspecteurs altijd naar beneden. Dat kost tijd, geld en energie. En je moet de nodige veiligheidsmaatregelen treffen, onder meer vanwege de gassen die in het riool vrij komen.”

Temperatuurverschillen

Met de inzet van een drone, bovengronds bestuurd, is dat allemaal verleden tijd. De proefvlucht door de ondergrondse gangen van 1.70 meter hoog en 1,20 meter breed verliep prima. “Wat vandaag wel duidelijk werd is dat je rekening moet houden met temperatuurverschillen. De lens beslaat bij een te groot warmteverschil. Maar dat hebben we vandaag opgelost met een anti-condens-spray”, besluit Heideveld. Bron: rtvoost.nl 2-12-19