Dit doen Zeeuwse gemeenten aan rioolproblematiek

08 mei 2018 05:53 uur

Is jouw gemeente al bestand tegen klimaatbuien? Van die hoosbuien die we vaker moeten verwachten als het klimaat inderdaad warmer wordt. Omroep Zeeland heeft het niet alleen de burgers gevraagd, maar ook aan de gemeentebesturen. In tegenstelling tot wat sommige burgers – die telkens het putje in straat zien overstromen – denken, zit niet één gemeente met de armen over elkaar.

Alle gemeenten hebben een beleid, blijkt uit de rondvraag, waarop alle Zeeuwse gemeenten hebben gereageerd. Altijd gaat het om de vraag: hoe ga je slimmer om met overtollig regenwater, vooral als je rekening houdt met de piekbelasting door vaker terugkerende heftige hoosbuien?

Regenwater vasthouden

Vaak is de oplossing: niet direct door laten stromen naar het riool, maar het regenwater langer aan de oppervlakte houden. Zorg dat het water over de straat kan lopen richting openbaar groen. Minder stenen of asfalt is ook goed, maar ook wadi’s (een wisselende wateropvang) en een slokop-riool worden genoemd als oplossing.

En bij het inrichten van nieuwe wijken en industrieterreinen wordt een paar keer hetzelfde antwoord gegeven waar onze voorouders al eeuwen geleden van overtuigd waren: bouw niet op een laag gelegen terrein. Bron: omroepzeeland.nl 7-5-18 Lees verder>>>>