De SARS-Cov-2 rioolwatermonsters van 22 juli

27 juli 2020 19:10 uur

Sinds eind februari meet KWR in het rioolwater van zeven steden, Schiphol en Terschelling de concentratie erfelijk materiaal van het coronavirus (SARS-COV-2 RNA). Die concentratie is een maat voor de besmettingsgraad onder de bevolking die op het onderzochte riool is aangesloten. Op deze pagina staat de actuele analyse van de rioolwatermonsters van woensdag 22 juli.

Door regelmatig te meten, hebben we sinds de start van de coronacrisis op de verschillende locaties curves zien ontstaan. De curves bleken te correleren met het aantal registraties bij de GGD en met het aantal ziekenhuisopnames. Opvallend is dat de rioolwatercurve ongeveer een week eerder ‘reageert’ dan de andere twee. Dat is niet zo verrassend, want met het coronavirus besmette personen hebben de eerste dagen geen symptomen maar scheiden het virus via de ontlasting wél uit, in het riool. Dit maakt het riool tot ‘early warning’ systeem.

Vanaf begin maart begonnen de curves snel te stijgen. Eind maart was er in de meeste plaatsen een piek te zien en begin april zette de daling in. De afgelopen weken zagen we dat in een aantal steden de concentratie virusdeeltjes onder de zogenaamde detectiegrens zakte. Dat betekent dat de hoogwaardige meetapparatuur bij KWR geen SARS-COV-2 RNA kon vaststellen in het rioolwatermonster. In een aantal steden daalde de curve minder steil en zagen we nog steeds virusdeeltjes. De afgelopen drie weken beginnen de curves in een aantal steden te stijgen. Bron: kwrwater.nl Lees verder>>>>