De Biomakerij alternatief voor waterzuivering in woonwijk of aan de rand van de stad

15 oktober 2018 19:16 uur

Wereldwijd zijn er al misschien al honderd voorlopers, maar Nederland heeft de eerste echte Biomakerij: een compacte en geurloze ecologische waterzuiveringsinstallatie, die goed inpasbaar is in een stedelijke omgeving. Vandaag wordt de installatie geopend bij Abdij OLV Koningshoeven in Berkel-Enschot. Ook vanuit gemeenten en de industrie is belangstelling voor deze ‘levende fabriek’, zoals de Hongaarse bedenker Biopolus het concept omschrijft.

Aan de buitenkant ziet de Biomakerij van de abdij eruit als een gewone plantenkas, die op het kloosterterrein van de Trappisten niet misstaat. Pas in de kas wordt duidelijk dat het gaat om het opvallendste onderdeel van een waterzuiveringsinstallatie, waarbinnen zo’n 3000 verschillende soorten micro-organismen die leven op en rond de wortels van 150 planten het voornaamste werk doen. Het afvalwater van de bierbrouwerij van de abdij verdwijnt nu nog in het riool.

Als de nieuwe installatie eenmaal volledig in gebruik is, wordt het water dat vrijkomt bij de productie van het trappistenbier La Trappe in de kas gezuiverd. Daarna kan het schone water weer gebruikt kan worden voor het besproeien van de landerijen of in de toekomst mogelijk ook voor het spoelen van de bierflesjes. Het streven is om de kringloop uiteindelijk sluitend te krijgen: het schone water kan vanuit de Biomakerij dan direct weer terug in de productie. Dat zou fors schelen in het waterverbruik. Nu is er nog 7 liter water nodig om 1 liter bier te kunnen brouwen.

“Je kunt hier niet zo maar een traditionele zuiveringsinstallatie neerzetten,” zegt Doy Schellekens, adviseur waterzuiveringstechnologie bij Waterschap De Dommel. Dat zou geheid stankoverlast geven. De Biomakerij staat pal naast de horecagelegenheid van de abdij en tegenover de brouwerij. “Dat het nu alleen naar bier ruikt, willen we graag zo houden.” Bron: cobouw.nl 15-10-18 Lees verder>>>>