CADoS wint Waterinnovatieprijs!

06 december 2014 10:50 uur

Het project CADoS heeft de Waterinnovatieprijs 2014 voor de categorie Schoon water gewonnen. Dit project is een samenwerking met waterschap Noorderzijlvest, de Groninger universiteit en het Sneker ingenieursbureau Brightwork.

De jury sprak lovende woorden over het project:
‘Een slimme vondst en vraaggestuurd systeem, dat past in het streven naar grondstof terugwinning. Het hergebruikte cellulose als grondstof bespaart energie, chemicaliën, ontwatert het slib beter en laat fosfaat in het slib zitten. Het systeem borduurt voort opbestaande toepassingen, maar het gebruik van cellulose als hulpstof bij de slibontwatering is zeker vernieuwend. Het is een mooi voorbeeld van samenwerking in de ‘gouden driehoek’.’

Lees het volledige juryrapport Waterinnovatieprijs 2014 (pdf, 891 kB).

CADoS

CADoS staat voor ‘Cellulose Assisted Dewatering of Sludge’. In afvalwater zit veel cellulose. Dit komt vooral uit wc-papier. Bij het project CADoS wordt cellulose uit het rioolwater gehaald en niet mee gezuiverd. Deze cellulose wordt opnieuw gebruikt in het zuiveringsproces. Hiermee wordt het proces ingekort. Wat aan slib met cellulose overblijft wordt gebruikt om biogas te maken. Op de rioolwaterzuivering (rwzi) in Ulrum wordt onderzocht en getest hoe de cellulose met een speciale fijnzeef uit het afvalwater gehaald kan worden. Meer over het project staat op de website van CADoS(externe website).

Waterinnovatieprijs

De Waterinnovatieprijs bestaat uit een glazen kunstwerk van meester-glasblazer Gert Bullée, een oorkonde en een begeleidingstraject door een innovatiemakelaar. Samen met de innovatiemakelaar wordt een traject uitgestippeld om de innovatie verder te helpen. Het gaat om een begeleidingstraject ter waarde van 15.000 euro dat wordt aangeboden door de Unie van Waterschappen, STOWA, de Topsector Water en het Valorisatieprogramma Deltatechnologie en Water.

De Unie van Waterschappen reikt ieder jaar de Waterinnovatieprijs uit aan innovaties die toepasbaar zijn binnen de taken van de waterschappen. Uit de 135 inzendingen zijn door een deskundige jury vier winnaars uitgeroepen in de categorieën: Droge voeten, Schoon water, Voldoende water en Ruimte voor innovatie. Bron: Wetterskip Fryslan, 4 december 2014.