Bunschoten: Zoektocht naar alternatief voor lozing waswater in hemelwaterriool

14 februari 2016 09:51 uur

De gemeente Bunschoten en Waterschap Vallei en Veluwe zijn samen een project gestart om een werkbaar en betaalbaar alternatief te vinden voor de lozing van waswater in het hemelwaterriool. Dit vette waswater komt vrij bij de schoonmaak van verkoopwagens. Bij het zoeken naar een alternatief zijn de Spakenburgse Vishandel Vereniging en ’t Stoepje betrokken.

Ondernemers met brood- en visverkoopwagens reinigen wekelijks hun wagens. Het gaat hierbij om een groot aantal verkoopwagens. Gevolg is dat dit vette waswater in het hemelwaterriool komt. Hier raakt het waswater vermengd met schoon regenwater. Vet in het hemelwaterriool veroorzaakt milieuschade en verstoppingen, wat leidt tot hoge kosten. De samenwerkende partijen streven ernaar aan deze situatie een einde te maken.

Passende oplossing
Er is een project opgestart om zo tot een passende oplossing voor alle partijen te komen. De projectgroep wordt geleid door Jeroen van Drunen van de Nederlandse Praktijkschool voor Bouw en Milieu. Hij heeft verschillende soorten bedrijven met eigen verkoopwagens bezocht om een inventarisatie te maken van de was- en schoonmaakactiviteiten.

Onderdeel van het project is een enquête met vragen over de manier waarop bedrijven hun verkoopwagen schoonmaken. Ondernemers krijgen deze enquête binnenkort doorgestuurd. Naar aanleiding van de uitkomst van de enquête, die ook met de ondernemers tijdens een bijeenkomst wordt besproken, wordt gezocht naar alternatieven voor de lozing van waswater op het hemelwaterriool.

Bent u ondernemer? Dan willen wij u vragen om mee te denken over de alternatieven. U kunt contact opnemen met mevrouw Stijger via tel. 14033.