Bunschoten: Schadeclaim vijf families vijftig jaar na aanleg riool

03 oktober 2018 14:30 uur

Vijf families in de oostelijke Stadsweiden in Bunschoten eisen een vergoeding van de gemeente, omdat 50 jaar geleden het hoofdriool door hun percelen, achter hun woningen aan de Dorpsstraat, is aangelegd. Als de gemeente hen niet tegemoetkomt, stappen ze naar de rechter.

Aanleiding is het plan van de gemeente om een zogeheten ‘zakelijk recht’ op de privégrond te leggen. Dat betekent dat de gemeente als eigenaar van het riool het recht heeft om de riolering te inspecteren en te onderhouden.

De bewoners vrezen dat ze nu elk moment met zwaar materieel op hun erven – zachte veengrond – geconfronteerd worden. De bewoners vinden dat hun recht op privacy geweld wordt aangedaan.

‘Onbehoorlijk bestuur’ noemen de families Malestein, Koelewijn, Laseur, Huygen en Vedder het, dat de overheid zich het recht van inspecties op persoonlijke eigendommen toebedeelt. Dat het zakelijk recht pas nu, 50 jaar na dato, wordt uitgeoefend vinden de bewoners vreemd. Ze vinden dat ze recht hebben op een vergoeding voor het jarenlang ‘onrechtmatige’ gebruik van hun percelen. Bron: ad.nl 2-10-18 Lees verder>>>>