Brummen: Oliemolen en Huis te Eerbeek verbonden

19 april 2015 08:08 uur

Burgemeester Alex van Hedel werd donderdagmiddag 16 april ingeschakeld om te helpen bij het herstellen van de historische eenheid tussen Huis te Eerbeek en de Eerbeekse Oliemolen. Hij deed dit samen met de heer Peter van den Tweel, directeur van Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) door het opentrekken van het stuwtje waarmee het water bij de Wijerd bij de Eerbeekse beek weer gaat stromen.

Vanaf de herfst van 2014 heeft GLK hard gewerkt om de Eerbeekse Oliemolen voortaan ook in de zomer goed te kunnen laten draaien. De hoeveelheid water die door de beek stroomde was daarvoor namelijk niet altijd voldoende. Om dit voor elkaar te krijgen heeft de vijver voor het landhuis zijn historische functie van wijerd (molenvijver) weer teruggekregen. Om ervoor te zorgen dat er voldoende water in de vijver opgeslagen kan worden, is de beschoeiing vervangen door een hogere variant en is de vijver gebaggerd. Door een spindelstuw kan vanuit de vijver gedosseerd water worden doorgelaten naar de beek. Zo is er altijd genoeg water om de molen goed te kunnen laten draaien.

Burgemeester Van Hedel prees het initiatief dat er mede voor zorgt dat de historische Oliemolen een belangrijke trekpleister voor het dorp Eerbeek kan blijven. Het project is aangezwengeld door Johan van Zadelhoff en Stichting Behoud van de Veluwse Beken en Sprengenis en financieel mogelijk gemaakt met bijdragen van de gemeente Brummen, de provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe en Rotaryclub Eerbeek-Zutphen.  Bron: gemeente Brummen.