Breda: Mee het riool in tijdens een overstroming: VR in lokale journalistiek

21 mei 2019 06:56 uur

Hoe werkt het rioolstelsel van Breda? Waarom wordt er de komende jaren miljoenen in geïnvesteerd? Hoe maak je dat duidelijk aan je lezers? En hoe bereik je het publiek met een onderwerp dat wellicht niet meteen de interesse heeft? Kan Virtual Reality hier aan bijdragen?

De afgelopen maanden werkte BredaVandaag samen met Omroep Brabant en Breda University of Applied Sciences aan het het project VIRGiN (Virtual Reality Regional and Local News), waarin we keken wat Virtual Reality kan toevoegen aan regionaal en lokaal nieuws.

Meer dan VR

In Virtual Reality (VR) het riool beleven? Dat kan. Maar het is meer geworden dan alleen een Virtual Reality video opname, namelijk Computer-generated imagery (CGI), met interactieve mogelijkheden. Dus ga je via je VR-bril het riool in en maak je mee wat er gebeurt als het waterpeil stijgt en hoe het vroeger was, allemaal vanuit de comfortabele huiskamer bank.

Maar hoe zijn we tot dit onderwerp in VR gekomen? En wat hebben we geleerd van dit project met welk doel?

Allereerst de achtergrond van het project. Dit project, mede gefinancierd door RAAK-KIEM, heeft als doel te achterhalen wat de toegevoegde waarde van VR kan zijn voor regionale en lokale journalistiek.

Twee concepten
Om hier een indruk van te krijgen, was het idee om twee concepten te maken en daarvan te leren. Daar begon de eerste zoektocht. Hoe selecteer je een relevant onderwerp voor lokaal en regionale journalistieke doeleinden dat past bij het medium VR. In een aantal bijeenkomsten met wetenschappers, journalisten en VR-experts hebben we geprobeerd duidelijk te krijgen waarom een verhaal juist het extra VR-sausje waard is. Bron: bredavandaag.nl 20-5-19 Lees/kijk verder>>>>