‘Boerenslimheid’ levert Druten miljoen euro op

12 februari 2018 07:12 uur

Wijchen, Beuningen en andere gemeenten in de regio Nijmegen gaan flink besparen op hun rioleringskosten. Ze gaan waarschijnlijk over op het ‘Drutense model’, zo weet de Drutense beleidsmedewerker civieltechniek Michel Megens.

Hij bedacht, samen met zijn regionale collega’s het risicogestuurd beheer en draaide er een proef mee in Druten. Druten bespaarde zo 1 miljoen euro in vier jaar.

Wat is risicogestuurd beheer?

Megens: ,,Dat is een duur woord. Je kunt het ook boerenslimheid noemen. In de regio Nijmegen zijn we als civiele ambtenaren bij elkaar gekomen om te bomen over de risico’s van het rioleringsbeheer. Toen hebben we dit bedacht. Je moet altijd van een riool op aan kunnen. Maar je kunt je voorstellen dat voor het riool dat onder het spoor doorgaat in Wijchen of dat in een natuurgebied ligt, strengere regels gelden. En ook dat je op andere stukken minder risico loopt. Als je daar je onderhoud op aanpast, kun je slimmer opereren. De gemeente Druten wilde dat vier jaar geleden al proberen.”

Hoe werkt het?

,,Eerst werden rioolstrengen (stukken riolering, PD) per jaar benoemd voor vervanging. Maar er is natuurlijk een bandbreedte. Vervangingen doen we sowieso al niet meer zo vaak, vaak kiezen we ervoor een nieuwe buis in de lekkende buis te schuiven. We laten het riool inspecteren met een camera en voeren de gegevens in. Ik kijk ook altijd naar de beelden, want er hoeft maar een kleine scheur te zijn en er kan zo een boom in groeien. De meeste schade ontstaat door aantasting van de buis van binnenuit. Op bepaalde punten ontstaan wervelingen in het riool en daar komen agressieve gassen bij vrij. Daarnaast zijn er vaak lekkages op de voegen van de buizen. De truc is dan om alleen te repareren waar het nodig is.” Bron: gelderlander.nl 8-2-18 Lees verder>>>>