AWP haalt landelijke pers met protest tegen ‘oneerlijke’ watersysteemheffing

15 januari 2020 08:56 uur

De acties die de Algemene Waterschapspartij al een tijd voert tegen de oneerlijke verdeling van de watersysteemheffing, hebben sinds vorige week de aandacht getrokken van de landelijke media. Onder meer Algemeen Dagblad en Trouw schreven naar aanleiding van een AWP-persbericht uitgebreide artikelen. Voor het einde van 2020 wil de Unie van Waterschappen het belastingstelsel aanpassen.

De Algemene Waterschapspartij (AWP) stelt in haar persbericht dat uit cijfers van de Unie van Waterschappen blijkt dat in 2019 de landelijke opbrengst van de watersysteemheffing is gestegen met 52 miljoen euro tot ruim 1,5 miljard euro. Het aandeel van de huishoudens steeg vorig jaar zelfs met 53 miljoen naar bijna 1,2 miljard euro, een stijging van 4,6 procent. ‘Daarmee kwam de stijging van de watersysteemheffing in 2019 meer dan volledig op het bordje van de huishoudens terecht. Het beeld voor 2020 zal niet anders zijn. Dat vindt de Algemene Waterschapspartij onaanvaardbaar’, schrijft de AWP in het persbericht.

‘Solidariteit en profijt zijn niet in balans’
De AWP wijst erop dat de watersysteemheffing onderscheid maakt tussen solidariteit (in de Middeleeuwen moesten alle inwoners van de polder meehelpen) en profijt (voorkómen van schade aan woningen en bedrijven). ‘Maar solidariteit en profijt zijn allang niet meer in balans, omdat de inwoners behalve de solidariteitsheffing tegenwoordig ook het grootste deel van de profijtheffing betalen’, schrijft de AWP. De huishoudens betaalden in totaal 1.199 miljoen euro in 2019 (78,9 procent). De kostenbijdrage vanuit bedrijfsleven (136 miljoen euro: 8,4 procent) en landbouw (145 miljoen euro: 9,5 procent) blijven daar ver bij achter. De Algemene Waterschapspartij pleit voor een ‘eerlijke’ bijdrage van bedrijfsleven en landbouw, zodat de tarieven voor de inwoners omlaag kunnen. Om te beginnen wil de AWP een verlaging van de inwonerstarieven van 10 procent in 2021, gevolgd door een stapsgewijze verdere verlaging in de volgende jaren. Bron: waterforum.net 14-1-20 Lees verder>>>>