Arnhem: Proef met rioolinspectie door drone succesvol verlopen

15 juli 2019 06:56 uur

In Arnhem is onlangs voor het eerst een riool geïnspecteerd met behulp van een bolvormige inspectiedrone. Doel van de proef was om te zien in hoeverre een drone ingezet kan worden om beelden te maken van de binnenzijde van rioolbuizen, om op die manier scheuren of lekkages op te sporen. Tot op heden gebeurt dat met een op afstand bestuurde rioolinspectiecamera die op een onderstel op wielen het riool in wordt gereden.

Goede beeldkwaliteit

De proef was een initiatief van Van der Velden Rioleringsbeheer en werd uitgevoerd door Skytools. De drone waarmee gevlogen werd betrof de Elios 2 van het Zwitserse bedrijf Flyability. Dat is een bolvormige inspectiedrone die speciaal werd ontwikkeld voor het vliegen in afgesloten ruimten of moeilijk bereikbare locaties.

Voor de experimentele vlucht werd gekozen voor het moerriool, het grootste riool in Arnhem. Tijdens de test legde de drone enkele tientallen meters onder de grond af. Daarbij werd het beeld live gestreamd naar de inspecteurs. Die waren zeer te spreken over de beeldkwaliteit. Ter ondersteuning van het radiocontact met de drone werd een speciale range extender ingezet, die in de rioolbuis werd gehangen.

‘Best spannend’

Volgens dronepiloot Ruben de Lange van Skytools was het best spannend om met een drone door een riool te vliegen. “Het is vooral oppassen geblazen voor straaltjes water die uit gaten van boven kunnen komen. Daarom is het idee om dergelijke inspecties in de toekomst ’s avonds uit te voeren, als iedereen gegeten en gedoucht heeft. Verder moet je rekening houden met tocht: er staat altijd wel wat wind in de rioolbuizen.” Bron: dronewatch.nl 11-7-19 Lees verder>>>>