Amsterdam: Rioolgemaal Postjesweg naar Spoorpark Zuid

05 december 2019 15:13 uur

Het rioolgemaal op de hoek van de Postjesweg krijgt een nieuwe locatie in het Spoorpark Zuid. Het huidige gemaal is verouderd en toe aan vernieuwing. De bouw van het nieuwe gemaal start naar verwachting in oktober 2020.

Het rioolgemaal is van belang omdat het afvalwater van huishoudens in Overtoomse Veld wegpompt en zorgt dat het riool niet overstroomt. Het besluit van de gemeente om het rioolgemaal een nieuwe plek te geven is genomen op basis van een zorgvuldige afweging van verschillende locaties en aankleding varianten. Daarnaast houdt het rekening met de uitslag en suggesties van bewoners tijdens een participatiebijeenkomst van afgelopen zomer over de verplaatsing van het gemaal.

Groen dak

Het rioolgemaal krijgt straks een nieuwe locatie schuin tegenover het metrostation Postjesweg in het Spoorpark Zuid. De verplaatsing van het gemaal is nodig voor de bouw van de woontoren en een lager woonblok het marktdeel blok 6 August Allebeplein. Het huidige gebouw VLLA wordt daarvoor gesloopt. In de woontoren komen ongeveer 175 sociale huurwoningen voor jongeren en in het woonblok 75 huur- en 45 koopwoningen (middeldure huur en vrije sector). We gaan het gemaal ook verplaatsen omdat het aan vernieuwing toe is. Zo krijgt het nieuwe gemaal een groen sedumdak. Dit is een dak met vetplantjes dat bijdraagt aan de duurzaamheid van dakbedekking. Ook bestaat het nieuwe gemaal straks uit groene bakstenen, planten, bijen- en vlinderkasten. Daarnaast komen er zitplekken bij het gemaal voor bezoekers van het Spoorpark Zuid. Bron: amsterdam.nl 3-12-19