Actie Rotterdam: doekje of vet gebruikt? niet in het riool!

05 juli 2015 06:02 uur

In Overschie en Prinsenland gaan publieksvoorlichters van 6 tot 10 juli langs de deuren om te informeren over goed gebruik van het riool.

De afdeling Water beheert en onderhoudt zo’n 900 rioolgemalen en 2500 km riolering in Rotterdam. Bij gemalen ontstaan regelmatig problemen, zoals vastlopende pompen en verstoppingen, door verkeerd gebruik van het riool. Dit komt omdat er producten door het toilet en gootsteen worden gespoeld die daar niet thuishoren zoals luiers, maandverband, tampons, vet en schoonmaakdoekjes. Deze producten horen niet in het riool maar in de afvalbak.

Vet en doekjes in de afvalbak
Vooral schoonmaakdoekjes en (frituur-)vet zorgen voor problemen in het rioolstelsel van Rotterdam. De doekjes lossen (vaak) niet op en vormen een bal in de pomp van het gemaal, waardoor deze vastloopt. Vet verstopt de rioolbuizen en de pompen. Het is een probleem in de hele stad maar in de ene wijk meer dan in de andere.

Voorkomen is beter dan genezen
Om verstoppingen in het rioleringssysteem te verminderen of te voorkomen, houden we regelmatig publieksacties. Hierbij vertellen we bewoners welke zaken wel en niet in het riool horen. En wat de gevolgen kunnen zijn als je toch producten doorspoelt die tot problemen in het rioleringsstelsel leiden.

  • Op 6 en 7 juli in Park Zestienhoven
    Park16Hoven is een vrij nieuwe wijk waar tot nu toe weinig problemen aan de riolering en het gemaal zijn. Dat willen we graag zo houden en daarom gaan we hier preventief aan het werk.
  • Op 8 en 9 juli in de Engelbrechtweg
    De riolering en het gemaal waarop de Engelbrechtweg uitkomt, kent relatief veel verstoppingen en storingen door (frituur)vet. We hopen dat de cijfers in de tweede helft van het jaar een positiever beeld laten zien.

Lever vet in!
Wist u dat van vet heel makkelijk biobrandstof kan worden gemaakt? Dat is een goed en duurzaam alternatief voor de fossiele brandstoffen waarvan de voorraad eindig is. Gooi vet en olie daarom niet in de afvalbak, maar lever het apart in bij een inzamelpunt bij u in de buurt. Daarvan komen er steeds meer zoals bij supermarkten en sportclubs. En uw sportclub is daar vast blij mee want zij krijgen hier een vergoeding voor en dat komt weer ten goede aan u en/of uw kind(eren)!

Vetinzamelpunten
Het dichtstbijzijnde vetinzamelpunt voor de Engelbrechtweg is supermarkt Attent aan de Steve Bikoplaats 14. Woont u in Park16Hoven, dan kunt u terecht bij de Plus Supermarkt aan de Burgemeester Baumannlaan 187-189 of het Milieupark aan de Melanchtonweg.